Probiotica bij acute diarree (2013)

Probiotica bij acute diarree (2013)

Auteur(s): 
prof. dr. G.T. Rijkers, medisch immunoloog

Introductie

Acute diarree wordt gedefinieerd als een plotseling optredende verandering van het (voor betreffende patiënt gebruikelijke) defecatiepatroon, die korter dan 14 dagen bestaat. De frequentie en ook de hoeveelheid van de ontlasting is toegenomen en de ontlasting bevat meer water dan normaal. Meestal gaat een acute diarree vanzelf over. Wanneer de symptomen langer dan 4 weken aanhouden wordt van chronische diarree gesproken.

Acute diarree kan worden veroorzaakt door een infectie, door het gebruik van medicatie, door chemotherapie of straling of door stress. Acute infectieuze diarree wordt veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie. De in Nederland meest voorkomende virale verwekkers van acute infectieuze diarree zijn rotavirussen (bij kinderen), norovirussen (bij volwassenen) en adenovirussen.

Bacteriële acute infectieuze diarree wordt vaak veroorzaakt door Campylobacter of door Salmonella-Shigella- of Yersinia-stammen. .

Acute diarree is het gevolg van een verstoring van het evenwicht van darmmicrobiota, waardoor darmpathogenen tijdelijk de overhand krijgen.

De darmen worden bevolkt door in totaal 1014 bacteriën, een aantal dat tien maal hoger is dan het aantal cellen van het menselijk lichaam. In de menselijke darm zijn tot nu toe 880 verschillende bacteriesoorten aangetoond.

Met moleculair microbiologische methoden is inmiddels vastgesteld dat ieder persoon zijn eigen samenstelling heeft van darmmicrobiota. Deze is opgebouwd uit gemiddeld 160 bacteriesoorten, waarvan zo’n 60 bij ieder mens voorkomen en 100 per individu verschillend kunnen zijn. De microbiota spelen een cruciale rol bij de spijsvertering en dragen bij aan de bescherming tegen (darm)infecties. Darmbacteriën produceren vitamine B12 en breken voor de mens onverteerbare koolhydraten af tot korteketenvetzuren. Onder normale fysiologische omstandigheden houden de ‘goede’ bacteriën de potentieel pathogene bacteriën onder controle.