Axiale spondyloartritis

Axiale spondyloartritis

Auteur(s): 
dr. M.G.B. van Onna, reumatoloog
dr. A.M. van Tubergen, reumatoloog

Naar schatting heeft één op de vijf mensen in Nederland boven de 20 jaar gewrichtsklachten. Deze reumatische aandoeningen worden onderverdeeld in drie categorieën:

Inflammatoire reumatische aandoeningen: kenmerkend voor deze aandoeningen zijn gewrichtsontstekingen, en komen bij ongeveer 400.000 mensen in Nederlander voor. Belangrijke voorbeelden zijn reumatoïde artritis en spondyloartritis (SpA).

Degeneratieve reumatische aandoeningen: hiertoe behoort artrose. Ongeveer 1.800.000 mensen in Nederland geven aan een vorm van artrose te hebben, meestal van knie- en/of heupgewrichten.

Wekedelenreuma: hiertoe behoren fibromyalgie en hypermobiliteit. Wekedelenreuma komt voor bij ongeveer 500.000 mensen in Nederland.


SpA is een verzamelnaam voor een aantal inflammatoire reumatische aandoeningen van het bewegingsapparaat met verwante klinische kenmerken, genetische predispositie en familiair optreden. Tot de groep van de SpA behoren onder andere ankyloserende spondylitis, artritis psoriatica, reactieve artritis en enteropathische artritis