Chronische obstipatie en prikkelbaredarmsyndroom (PDS)

Chronische obstipatie en prikkelbaredarmsyndroom (PDS)

Auteur(s): 
drs. A.M. van Atten, huisarts
Chronische obstipatie is een veel voorkomend probleem in de huisartsenpraktijk. Gemiddeld ziet een huisarts per jaar 20 patiënten met obstipatie per 1000 ingeschreven patiënten. De oorzaak kan voeding gerelateerd, hormonaal of anatomisch zijn. Er kan ook sprake zijn van een bijwerking van een geneesmiddel. Bij volwassenen is het belangrijk om onderliggende (ernstige) oorzaken van de klachten aan te tonen of uit te sluiten. Als er geen onderliggende oorzaak is, is er sprake van functionele obstipatie.
De meeste patiënten met chronische obstipatie kunnen door de huisarts worden geadviseerd en behandeld. In sommige gevallen is doorverwijzing naar de 2e lijn noodzakelijk voor uitsluiting van een onderliggende oorzaak of voor aanvullende behandeling.
De meest voorkomende oorzaken, richtlijnen voor diagnostiek en gebruikelijke en nieuwe behandelingen worden  hier besproken.
Deze FTO-Online publicatie is gericht op obstipatie bij volwassenen. Hierbij wordt ook de categorie patiënten besproken met het PDS, waarbij de klacht ‘obstipatie’ op de voorgrond staat.